Besöket i Sala silvergruva.

Här kommer några bilder från besöket i Sala silvergruva. Till vänster ser du nedgången till det största schaktet (Drottning Christinas schakt).

Till höger ser du en översikt av den gigantiska gruvan. Den har alltså till största delen grävts ut för hand, genom att man fraktade dit ved som staplades mot gruvväggen som fick brinna över natten (därför fick de gräva en massa ventilationshål också...)

När gruvarbetarna kom tillbaka morgonen efter och elden slocknat, hade berget luckrats upp så pass att man kunde hacka sig 10 cm längre in - och så fortsatte det i 400 år. 
Haja vilket jädra arbete. Man har det inte så illa iallafall, eller hur?!  :O
 
He,he här ser du mig i hjälm, skyddskappa och hela molevitten, på väg i hissen, 165 meter rakt ned i jorden. Jordskorpan lär visst vara ca 25 kilometer tjock, så det var en bit kvar tills det skulle börja hetta till under fötterna.

Nere i gruvan var det... mörkt. Och kallt: 2 grader, året om. Här nere levde även hästar som släpade på uthuggat blyglans... De fick komma upp på bete 2 gånger om året...

Det går väl inte riktigt till på det här sättet längre, när man bryter silver. Hur som helst är jag glad att jag slipper den biten...Välkommen Malin!

I början av oktober och tre veckor framåt, kommer det en praktikant från Hvitfeldskas affärsprogram hit till M925. Igår var hon här och presenterade sig: Malin heter hon, går i andra ring och verkar jättegullig.

Om du läser det här Malin, så ska du veta att du är VÄLDIGT VÄLKOMMEN! Jag behöver dig verkligen och jag hoppas att du ska få en intressant, lärorik och rolig praktikperiod här.

Handplockat vintage från Västmanland.

I helgen var jag ju iväg på studiebesök i silvergruvan i Sala! Det var mkt spännande - återkommer med litet bildreportage!

På gruvområdet fanns det en del små specialbutiker, bland annat några second hand och antikaffärer. Så jag fick även tillgodosett mitt intresse av att rota i gamla lådor efter glömda skatter... Nu finns dessa på hemsidan:

  
Gå in på fliken "Smycken" och sedan "Vintagesmycken". Där ser du större bilder och mer info - och kan klicka hem dessa skönheter från Västmanland.  

När storbondens kor fick silver på hornen...

Sala Silvergruva.
Visste du att Sverige har haft en egen silvergruva, där man under 400 år bröt 3-4000 kg silver per år?  Och att den låg inte längre än 12 mil från Stockholm, 6 mil från Uppsala eller 4 mil från Västerås?


Idag är gruvområdet en spännande turistattraktion - och till helgen åker jag dit på studiebesök :)

Lycksökare av olika slag.
Gamla sägner berättar om hur bönder från trakten, estniska rövare, svedjebönder från Finland och biskopar sökte efter den åtråvärda silvermalmen redan i början av 1100-talet.

Sedan storbonden Bråsta-Lars kor rotade i jorden och fick silver på sina horn, avslöjades nya silverfyndigheter i slutet av 1400-talet och en gruvverksamhet växte fram.

4 ton silver per år bröts för hand med hackor...
Under 1500-talet upplevde Sala silvergruva sin storhetstid. I "Herr Stens botten" och andra gruvor bröts upp till 3000-4000 kilo rent silver per år. Berget hettades upp med stora eldar och därefter bröt sig gruvarbetarna in i berget med släggor, kilar, hackor och andra verktyg.

.
Sveriges skattkammare.
Gruvan kallades för "Svea Rikes skattkammare". Många bönder övergav sina jordbruk för att delta i silverbrytningen och ett helt samhälle växte upp runt gruvan. Nya mäktiga schakt sänktes till 200 meters djup och gruvan fick en andra storhetsperiod i slutet av 1600-talet.


...sedan började silvret sina....

Under 1700-talet präglades Sala silvergruva av kris och ekonomiska problem. Först i mitten av 1700-talet stabiliserades verksamheten genom upptäckten av silverfyndigheter på 90-metersnivån, Halvvägsmalmerna. Under 1800-talet inriktades arbetet vid gruvan alltmer mot andra metaller än silver.


I slutet av 1800-talet effektiviserades brytningen när dynamiten introducerades, samtidigt som staten överlämnade gruvan till privata bolag. År 1908 upphörde den huvudsakliga brytningen av silver och 1962 stängdes den sista silvergruvan i Sala.

Informationen och bilderna är hämtade från Sala Silvergruvas fina hemsida. Där kan du läsa mer! Fotograf: Jan Storm.


Gissa vem...

...som fyllde år häromdagen och vars väninna/kollega har en present från M925 med sig, till födelsedagsfesten på lördag..!
(Ledtråd )

Oj.

Okej, jag är kanske lite sent på den, men har alltså just läst ut den sista boken i Stieg Larssons Millenium-trilogi. 

Milde min je. Dessa tre böcker är det mest fängslande jag någonsin haft i näven. Lisbeth Salander. Vilken karaktär han har skapat. Stieg Larsson.

Låångt silverhalsband i 10 exemplar.

 1 meter långt silverhalsbandet med många fina detaljer.

Handformade ovaler, ringar och fyrkanter har blandats med enkla och dubbla kedjor.
Kan användas på många olika sätt genom att fästa låset på olika ställen på kedjan. Effektfullt även som skärp.

Priset är blygsamma 1375 kr. Med tanke på arbetet, silvertyngden och att det finns i 10 exemplar, är det ett jättebra pris (för dig som kund).

Modellen Madeleine har en egen blogg!


Magda lurar ut det.

Efter Bowie-sminkningen (se nedan) ploppade det upp en massa små oönskade saker i mitt ansikte...  Så jag lade en ansiktsmask som även råkade hamna på ena silverörhänget. När jag sköljde bort ansiktsmasken var örhänget delvis svart! Alltså lika mörkt som det blir när man oxiderar silver!

Ansiktmasken visade sig innehålla en ganska hög halt av svavel - svavel lär vara effektivt för att absorbera överflödigt fett i huden och lindra inflammation.

Samtidigt är svavel det ämne som gör att silver oxiderar.

Det är individuellt hur snabbt och hur mycket silver oxiderar på olika människor, beroende på hur mycket svavel som huden utsöndrar.

MAGDAS SLUTSATS: De människor vars silversmycken oxiderar snabbare, har alltså en naturligt ren och fräsch hy!


PS: Efter några minuter i rengöringsbad blev örhängena som nya igen.


För åttiotalet, hjältarna och enkelheten.

 
 
 
 
 
 
De nya blixtsmyckena i silver (mitt-skåra iguld, halsband och örhängen), är som sagt en hyllning till åttiotalet, David Bowie och till alla hjältar. Det är också en hyllning till enkelheten: tre raka streck! 

Jättekul att Käthe tog upp nyheten igår på Amelia-bloggen

Modellen heter Madeleine L.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2-års födelsedag!

Idag fyller M925 Design två år!

Tack du kund och läsare för att du varit med so long! Två år fulla av överraskningar och utmaningar - och många fler blir det! 

Höstens nyheter innehåller bland annat en hyllning till alla HEROES därute. (Dvs. till DIG!)

Dagen till ära har nyhetsbrevet skickats ut till 2200 prenumeranter. Alla dessa ges en introduktionsrabatt på 10% på samtliga höstnyheter, under september månad.  

RSS 2.0