Alla gör vi så gott vi kan. Loe om perspektiv.

image1264 Det är inte alla böcker i bokhyllan som man läser mer än en gång, eller hur? Men några få läser jag om och om igen och hittar nya små finurligheter varje gång. 

En sådan är norrmannen Erlend Loes böcker, som jag ju skrivit om tidigare. Just nu läser jag om debuten som handlar om en 25-årig kille som hittar sina egna härliga sätt att ta sig igenom en vilsen period i livet. Ett genistreck i en naivistisk-filosofisk genre. Titeln är: NAIV. SUPER. Boken är: UNDERBAR. HELT UNDERBAR.

Har du någon bok som du läser om flera gånger för att den är så bra?


Toy & Kurt Forever... Hjärthalsband med inskription.

 
Rart hjärthalsband i silver. Bokstäver, siffror, symboler. Olika kedjor i olika längder... 629 kr inkl. valfri inskripton.
Klicka på bilden...

Gårdagens outfit...

image1262 image1263
Medan jag stod och väntade på Centralstationen i går, passade jag på att ta några foton på mig själv i ett av fönsterglasen. De som satt just innanför måste ha fått sig ett gott skratt. Men såna bjuder jag gärna på ;)

Egenstickad monsterlång halsduk (jag fortsatte tills garnet tog slut), mammas stickade mössa och Tweed-jacka/kavaj, lite småtantig á la Jackie K. Svarta bralls och röda, härligt ingågna skor. Tryckknappsörhängen och Champagnering från (surprise) M925.

GLAD PÅSK!

Såg ikväll:

image1261

Nya vintagemodeller upplagda!

image1255 image1258 
På vintagefronten är det nu upplagt långa,kraftiga kedjor i guldfärgat, i kombination med svarta pärlor. 1 ex av varje, först till kvarn! Grymt läcker är kombinationen du ser på bilden, tycker jag... Om du vill får du alla sex halsbanden på bilden för 350 kr. (Du sparar 30 kr) Snittpris blir då 58 kr/st.
www.m925.se / Smycken / Vintage

Lycka.

Idag är det vinter här i Göteborg, men igår var det vår! Jag gav mig iväg till Änggårdsbergen för att se om vitsipporna börjat krypa upp genom löven... och SE!!! De har kommit, dessa små mirakel!
image1250image1251
image1252image1253image1254

Elian. Drömmen om ett bättre liv. (Forts.)

image1239Minns du Elian-fallet? Den lille kubanske pojken som tillsammans med sin familj gav sig iväg ut på havet en natt i december 1999, i hopp om att få ett bättre liv i Florida. 

När flotten nådde amerikas kust hade alla ombord omkommit. Utom Elian. Han togs omhand av släktingar som lyckats fly eller fått till ett utresetillstånd. Jag befann mig på Cuba just när detta hände.

Castro krävde att Elian skulle skickas tillbaka till Cuba. Släktingarna vägrade. Till slut ställde cubadiktatorn ett ultimatum: Om inte USA skickar tillbaka Elian inom 24 timmar öppnas gränsen. Den natten såg jag med egna ögon hur människor ögonblickligen var beredda att riskera och lämna allt - och började bygga på sina flottar. Allt medan jag stod där med flygbiljetten innanför tröjan. Det glömmer jag aldrig.

image1248Samtidigt demonstrerades det på Havannas gator och torg, för att USA skulle befria Elian. Hur hängde det ihop? Jag frågade kvinnan jag hyrde ett rum hos. Hon svarade image1249att demonstrationerna är obligatoriska. De studenter som inte deltar blir avstängda från skolan eller universitetet och anställda riskerar att förlora sitt jobb.

På alla fina, hjärtliga, generösa och intelligenta kubaners vägnar hoppas jag på en öppen och ljus framtid. Med plats för varje individs egna drömmar och planer.

Cuba. En stagnerad utopi.

image1229image1232image1233
Det har varit mycket om Cuba nu på det senaste, i samband med valet av nya ledaren, nu när Castro dragit sig tillbaka. Det har fått mig att leta fram fotona och minnena från min egen resa dit.

Jag reste till Cuba med hjärtat fullt av förhoppningar om att finna det perfekta samhället, där ingen lider nöd och alla är jämlikar. Bröder och systrar. Compadres. Gungande salsa, flödande rom och glödande cigarrer i solnedgången.

image1234Men Cuba som allt annat, är förstås mer sammansatt och komplext än så. Det råder väl inget tvivel om att Revolutionen i slutet på 50-talet förde många goda ting med sig. Men min månadslånga vistelse på ön som är lika stor som Storbrittanien, blev en ögonöppnare. För var dag liknade idealet allt mer en orealistisk - eller kanske stagnerad utopi. 

För det första hade jag lyckats missa att Cuba är en militärdiktatur och därmed ett kontrollsamhälle utan dess like. Det mest synliga tecknet på det, är att det står beväpnad militär i var och vartannat gatuhörne och befolkningen ska vara beredd att kunna identifiera sig när som helst. När jag tog ett foto av militärpoliserna som stod inne i en av "dollar-butikerna", rev de ur filmen ur min kamera.

image1235Min egen mening om kubansk politik är väl egentligen tämligen ointressant. Mer relevant tyckte och tycker jag är att lyssna på kubanerna själva. Därför bodde jag hemma hos dem och tog mig runt på samma sätt: på lastbilsflak. Och pratade, diskuterade och jämförde.

Många vågade inte riktigt uttala sig, av rädsla för angivare - att tala illa om Castro och kommunistpartiet kan ge upp till 20 års fängelse. Men förvånansvärt många öppnade sina hjärtan. Och de längtade.

image1244image1246Framför allt längtade de efter att kunna påverka sina liv, få en skälig lön för sitt arbete och kunna spara ihop till något som betyder något för dem, en riktig säng till gamla mamma, något att äta utöver det bassortiment som rationeringskortet ger dem rätt till. (En flaska olja i mars, tvål i april, 2 sardinburkar i maj...) En kamera eller en resa. Alla jag mötte var nyfikna på världen utanför Cuba. Men som bekant är gränserna stängda och utreseförbud råder.

Jag mötte taxichaufförer som längtade efter att kunna leva på sitt "riktiga" yrke, som de studerat länge till (men det var mångfaldigt mer lönsamt att köra runt turister i svarttaxi än att leva på den statliga standardlönen på 10 dollar/månad). Bönder som med mycket möda odlat sina fält och vid skörd var tvungna att ge 95% av intäkterna till Castro (som de sade det). Jag mötte flickor som önskade att de inte skulle behöva prostituera sig.

To be continued...


Kolla vilka fina bilder!

image1223 image1224
Idag har jag haft besök av Theodora som har tagit dessa superfina foton!
Hon bor i Stockholm men har varit på besök på i Göteborg under helgen, för att bland annat besöka Fotohögskolan - och överlämna några riktigt fina bilder på ett par av M925-smyckena.

Bakgrunden på golfbolls-bilden består av golfbollar i is! Kedjan slingrar sig runt flera golfpeggar i bakgrunden.
Bild nr två andas förlorad kärlek, som kan hittas igen...

Hej alla skönheter där ute!

 image1222Medan jag filar på nästa inlägg (med en massa bilder :)  undrar jag om det är någon out there som vill mejla in en bild på sig med sitt M925-smycke?? - Som jag alltså får visa upp här på bloggen!

Som tack får du 20% rabatt på ett brickhalsband (se bild) med valfri inskription och med kort eller lång kulkedja. Obs! Gäller bara till och med nu på fredag 7 mars.

Vid beställningen skriver du blogg-rabatt 20% i beställningsformuläret på http://www.m925.se/

Tack till Amanda och hennes pojkvän som skickade in bilden på henne, där hon har sitt poesihalsband och namnhalsband på sig.

Mejladressen är magdalena@m925.se

Utställning av unikt glas i helgen.

image1210 image1212 image1214
Jag vill rekommendera göteborgaren att ta sig till Josefina Koucka Nerells utställning som öppnar nu på lördag 8 mars, kl. 11-16 på Unikt Glas, Kristinelundsg. 10 i Götet (nära Avenyn). (pågår t.om 20 mars).

Jag bad Josefina om hennes egna beskrivning av sitt arbete och så fick jag det här underbara svaret:

Josefina´s exhibition is about the elements - about  fire and water and earth and air and about the 5th element....

Fifth element - the power reaching beyond the reality of four elements. The eternal searching of quintessence of all, searching of the fifth substances, belonging to the other four, the lifegiving, procreating and guarding spirit....in the whole history of mankind the search went on

....in ancient Tibetian it was space, in Japanese and Chinesse philosophy they call it void,  Greeks  Aether or Idea, for Hindu and Buddhist aether or sound, for neopaganism lightning or spirit... One question, many answers.

....So, what is the driving force of everything? Is it God? Holy spirit? Mind? Love? Love in all it´s shape - agape, eros, empathy....that is definitively Josefina´s answer! (though observing today´s world one is in doubt about the found answer....)

RSS 2.0