Snurrar på min spelare...

 

Åsas sista dag!

Idag äter vi vaniljbullar här (igen) det är nämligen Åsas sista praktikdag på M925!

De tre veckorna har gått väldigt fort och jag hoppas att Åsa som går Affärslinjen i gymnasiet, har fått lite insikt i hur det är att vara egenföretagare.

Det har varit väldigt roligt att ha dig här Åsa, vi ses igen hoppas jag :)

Lördagsöppet i nov-dec!


Hello!
Öppet i M925-butiken på Plantagegatan 13 i Göteborg även på lördagar i hela november & december, kl 11-14.

Välkomna!
Det är julskyltat och klart :)

OH YEAH!

 

Ny slip- och polermaskin!!


Fem-års-fest!

Nästa höst (sept 2011) fyller M925 fem år!

Klicka på "Gilla" på facebooksidan M925 Design, så får du en inbjudan så småningom!

Så skiljer du en äkta bärnsten från en falsk.

Enligt min holländske lärare i ädelstensgeologi förekommer det falsk bärnsten (gjord av plast) i stora mängder på marknaden. 

Är det en insekt i som ser välbehålld ut, ska du vara särskilt vaksam.  

Vet du hur du skiljer en falsk bärnsten från en falsk?

- Lägg bärnstenen i ett glas saltvatten (vatten med vanligt salt i).
En äkta bärnsten flyter. En bärnsten i plast sjunker!

Trevlig helg!

Första stapplande stegen på Facebook...

Jag är väl last man on earth att signa in på Facebook, men nu är det skett!

Gå in på Magdalena Johne (försöker döpa om sidan till M925 Design, men lyckas inte... kanske är det för att det redan finns en sådan sida, som någon annan har lagt upp?? Vet ej vem)

Hursomhelst - välkommen att bli min vän där!!  /Magdalena

Lektion 1, ädelstensgeologi. Håll i dig nu...

Vad är en ädelsten (en mineral) - och vad kännetecknar en mineral? (för långt svar)  Är bärnsten en mineral? (Nej) Kalksten? (Ja)

Bilden visar Turmalin - förekommer i regnbågens alla färger (beroende på en rad olika anledningar) och hittas b.la. i Brasilien & Sri Lanka.

Mineralers egenskaper indelas i fysiska, optiska och kemiska. Dessa in sin tur indelas i en rad olika system, som i sin tur indelas i ännu fler...


T.ex finns det 6 olika kristallsystem (kubisk, hexagonal-trigonal, tetragonal, ortorombisk, monoklin och triklin) - och lika många kristallformer (liksidig, blockig, prismatisk, bladig, hårig! samt fibrös) Detta påverkar vilken spaltning stenar uppvisar när de utsätts för slag (kubisk, oktadrantisk, dodecahedral, rhombohedral, prismatisk samt basal...) Shit alltså, det här ska jag lära mig...

Bilden visar en hexagonal kristall, tex. Turmalinen.Vad är det för skillnad mellan hårdhet och hållfasthet? (Hör av dig om du är intresserad av svaret...)

Sen är det då de optiska mineralegenskaperna (färg/klarhet, glans och en rad undergrupper till dessa...) Att det kan finnas så många olika slags genomskinligheter! Så många olika sorters glans! De kemiska egenskaperna hann vi inte ens komma in på under dessa tre första timmar.


LITE MER LÄTTSMÄLT:

Diamant är det hårdaste ämne som finns på vår jord. 10 på Mohs skala. Men, den spricker vid slag och då i oktanter!

Det finns 3500 kända mineraler - 70 betraktas som ädelsten (varför är en lång historia) och 15 som "berömda/viktiga ädelstenar, såsom diamant, rubin, safir, smaragd.

Diamant är 3,5 tyngre än vatten - pga densiteten. Alla stenar har olika densitet. Därför väger en rubin och en diamant i exakt samma storlek olika mycket. (Rubinen väger mer, eftersom den har högre densitet.) Ett sätt att avslöja en förfalskning är att mäta densiteten.

Inklusioner (inneslutningar av andra mineral, gas eller vätska alt. sprickor etc.) är oftast icke önskvärda och sänker värdet på stenen MEN vad gäller smaragder är de ett tecken på äkthet!


RSS 2.0