Lektion 1, ädelstensgeologi. Håll i dig nu...

Vad är en ädelsten (en mineral) - och vad kännetecknar en mineral? (för långt svar)  Är bärnsten en mineral? (Nej) Kalksten? (Ja)

Bilden visar Turmalin - förekommer i regnbågens alla färger (beroende på en rad olika anledningar) och hittas b.la. i Brasilien & Sri Lanka.

Mineralers egenskaper indelas i fysiska, optiska och kemiska. Dessa in sin tur indelas i en rad olika system, som i sin tur indelas i ännu fler...


T.ex finns det 6 olika kristallsystem (kubisk, hexagonal-trigonal, tetragonal, ortorombisk, monoklin och triklin) - och lika många kristallformer (liksidig, blockig, prismatisk, bladig, hårig! samt fibrös) Detta påverkar vilken spaltning stenar uppvisar när de utsätts för slag (kubisk, oktadrantisk, dodecahedral, rhombohedral, prismatisk samt basal...) Shit alltså, det här ska jag lära mig...

Bilden visar en hexagonal kristall, tex. Turmalinen.Vad är det för skillnad mellan hårdhet och hållfasthet? (Hör av dig om du är intresserad av svaret...)

Sen är det då de optiska mineralegenskaperna (färg/klarhet, glans och en rad undergrupper till dessa...) Att det kan finnas så många olika slags genomskinligheter! Så många olika sorters glans! De kemiska egenskaperna hann vi inte ens komma in på under dessa tre första timmar.


LITE MER LÄTTSMÄLT:

Diamant är det hårdaste ämne som finns på vår jord. 10 på Mohs skala. Men, den spricker vid slag och då i oktanter!

Det finns 3500 kända mineraler - 70 betraktas som ädelsten (varför är en lång historia) och 15 som "berömda/viktiga ädelstenar, såsom diamant, rubin, safir, smaragd.

Diamant är 3,5 tyngre än vatten - pga densiteten. Alla stenar har olika densitet. Därför väger en rubin och en diamant i exakt samma storlek olika mycket. (Rubinen väger mer, eftersom den har högre densitet.) Ett sätt att avslöja en förfalskning är att mäta densiteten.

Inklusioner (inneslutningar av andra mineral, gas eller vätska alt. sprickor etc.) är oftast icke önskvärda och sänker värdet på stenen MEN vad gäller smaragder är de ett tecken på äkthet!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0