Oäkta lågprissmycken kan vara hälsofarliga.

Tre av fyra lågprissmycken (oäkta bijouterier) som säljs i svenska butiker innehåller bly för att de ska kännas exklusiva och tunga, visar en undersökning av Icakuriren. Blyhalterna är så höga att människor riskerar att dö av akut förgiftning.

Blyhalter på tio procent eller mer har påträffats i lågprissmycken i svenska butiker. En människa som får i sig en så blyhaltig smyckedel riskerar att dö. I USA avled en fyraårig flicka av blyförgiftning efter att ha svalt en bit av ett förgyllt halsband. Även i Japan har barn blivit förgiftade och avlidit efter att ha svalt smyckedelar och på så sätt fått i sig stora mängder bly.

Smycken som innehåller bly får inte kastas i soporna, inte heller i de vanliga återvinningsbehållarna för metaller. Metallen är så blyhaltig att den kan likställas med miljöfarligt avfall. Uttjänta blysmycken måste därför lämnas till särskilda återvinningscentraler för destruktion, enligt Kemikalieinspektionen.

Fem av smyckena i Icakurirens test innehåller även den giftiga tungmetallen kadmium, som kan orsaka njurskador. I tre av smyckena finns det allergiframkallande ämnet nickel. Bland annat ett från Indiska märkt "nickel tested", nickeltestat.

Undersökningen gjordes på följande butiker: Glitter, Åhléns, Ur & Penn, Lindex, Indiska, Kicks, Guldfynd, H&M och Gina Tricot.


· Bly är ett giftigt, oförstörbart grundämne.

· Bly kan skada foster, njurar och centrala nervsystemet.

· Bly är misstänkt cancerframkallande.

· Blyförgiftning kan leda till döden.

· Bly i metall utlöses och blir giftigt vid kontakt med syror och vätskor. Till exempel i magsäcken och munnen hos människor och djur.
· Bly används i modesmycken för att de ska kännas exklusiva och tunga.


Läs hela artiklarna här och här.

Kommentarer:

1 Maja:

*glurp* Det där visste inte jag. Nyckelfritt vet jag är bra för de som är känsliga. Hade en billig ring förut som lämnade gröna spår efter sig. Den kastade jag. Visste inte vad det var, men grön om fingret ville jag inte vara. Bly? :)

2 Magdalena:

Hej Maja!
Ja visst var det lite läskigt? Bättre att satsa på äkta smycken... som silver ;)
Blev du grön om fingret av ringen, var det förmodligen mycket brons och/eller koppar i smycket.
Hej så länge!

3 Madde:

Där ser man!! :O Men kan bly endast skada njurar m.m vid sväljning?

4 Magda:

K a d m i u m skadar "bara" njurarna... Men njurarna är i och för sig livsnödvändiga...
Summa summarum: strunt i de oäkta krimskramset och satsa på äkta vara!! :)

Kommentera här: