KERALA: häng med till Munnar!

FORTSÄTTNING PÅ MAGDAS INDIEN-SPECIAL. 

Jag brukar halv-skoja om att I.N.D.I.A står för: I Never Do It Again... (läses med engelsk-indisk brytning). Undantaget ligger längst ned i sydligaste Indien, ett landskap lika stort som Småland, men som har något fler invånare (33 miljoner!), nämligen Kerala.


Kerala är en av de mer välmående delstaterna i Indien, med den högsta läs- och skriv-kunnigheten och den lägsta barnadödligheten. Detta gör delstaten till ett trevligt och mindre desperat och upprörande område att resa runt i. 

image951image953Kerala har ett frodigt och varierat landskap, långa sandstränder mot Indiska Oceanen, palmdjunglar, fiskestäder längs kusten och berg. Dessutom god mat (fisk), vänliga & pålitliga människor och ett skönt klimat året om.

En av Keralas höjdpunkter är bergsbyn MUNNAR - trots att det krävs en väl magstark bussresa längs smala vingliga vägar och tveksamma hängbroar för att komma dit.

Väl framme får man dock lön för mödan och det finns det ett härligt sätt att uppleva de milslånga, böljande och neongröna teplantagerna på: hyr en rikshaw med förare!
 

image959Teplantagerna dateras ända tillbaks till 1870-talet när brittiska expeditioner upptäckte odlingspotentialen i regionen.

1877 planterades den första tebusken. Först 1983 blev odlingarna indiska. Jätteföretaget TATA Tea Ltd är idag världens största teproducent som producerar 60 miljoner ton te varje år.  (Men gud, kan det stämma?!)
 
 
 


image957image958Vid Madupetty Dam omringades vi av nyfikna skolflickor på studiebesök i området.  Pojken till vänster hoppades få sälja sockervadd till dem... 

Kastindelningen är ett alldeles för förlegat och diskriminerande system  för det nya Indien som är en av världens snabbast växande ekonomier. SKROTA! Demokrati bygger ju på jämlikhet, att  de svagare har samma möjligheter som de starkare. Hur kan man kalla Indien för världens största demokrati...?

Ja, nu var det ju ett resereportage det här... Själva Kerala och teplantagen är alltså fina...
För att läsa de tidigare Indien-inläggen på bloggen, klicka på kategorin "Resor" i högermenyn.

Kommentarer:

1 Maja:

Oh vilka vackra vyer!!! :)

2 Magdalena:

Idag (måndag 15 okt) kl 22.00 på Kanal 1 kommer det ett dokumentärprogram om demokratin i Indien. "Tack vare Mahatma Ghandis fredliga revolution blev Indien ett fritt land. Men hur ser det ut idag?"

Det ska iallafall jag titta på! Intressant!

3 Angelica:

Jag blir tokig pa deras kastsystem. Ett system som laser sa manga manniskot utanfor. Det ar sa sjukt, sa sjukt! Bort med det och all korruption sa ar Indein fort ett mkt battre land! Indiska halsningar!

Kommentera här: