Riverrafting i Schweiz!

image522Det börjar bli hög tid att planera för semester... jag vet inte riktigt vad jag ska hitta på i år, men nån liten resa hoppas jag att det blir i juli. 

En fantastisk upplevelse som jag fick för några somrar sedan och somjag gärna tipsar om, ägde rum på en av de livligare floderna (Vorderrhein) uppe i de schweiziska alperna. Artikeln nedan skrev jag för Allt Om Resor (något förkortad version här).

Varierat nät av vilda vattenvägar i Alperna.
Hoppa i flotten, håll ett stadigt grepp om paddeln och kasta dig ut i forsen! Riverrafting i alperna attraherar modiga sport- och äventyrsfantaster och naturälskare förstås. Njut av äventyret och det dramatiska landskapet längs floden. Det blir en upplevelse för kropp och själ som varar. Länge!

image521Ibland glider flotten sakta och fridfullt fram genom floddalen, andra gånger störtar den ned genom skummande vattenmassor. Riverrafting eller forsränning är en äventyrssport som inte är helt ofarlig. Varje båt leds av en erfaren guide som ger säkerhetsinstruktioner och träning i paddeltekniker innan avfärden. Våtdräkt, hjälm och flytväst skyddar mot kallt bergsvatten, slag och stötar om man skulle falla i. Rafting kräver laganda. Det är allas ansvar att ingen ofrivilligt hamnar i det strömma vattnet och det är delvis det som gör riverrafting till ett äventyr.

Bland de bästa floderna för forsränning i de schweiziska alperna är Lütchine som börjar vid foten av det glaciärtäckta kalkberget Eiger. Smältvattnet från berget skapar stora, skummande vågor. Mycket action och magnifik natur garanteras. Svårighetsgrad: 4-4+. 

Vorderrhein går mellan Ilanz och Reichenau (20 km). Denna spektakulära ravin har formats under flera sekel och kallas för "Schweiz Grand Canyon". Att forsa fram i floddalen under de branta klippstupen är en hisnande upplevelse man sent glömmer. Svårighetsgrad: 3-4.

image523Floden Inn kräver något mer atletisk prestanda hos deltagaren, koncentration och mod. Denna "kung av alpina floder" flyter mellan byarna Susch och Scuol. Svårighetsgrad: 3-5.

Floderna Simme (svårighetsgrad 2-3+) och Saane ( 3-4) är perfekta för familj eller skola eftersom de är lugnare men ändå bjuder på branta fall och imponerande vågor.

Flera företag ordnar halv- eller heldagsturer på floder med olika svårighetsgrader (beror på mängden vatten i floden) och åldersgränser. Säsongen sträcker sig generellt från maj till september eller oktober. På vissa turer ordnas barbeque vid flodkanten till lunch.

För mer info: www.outdoorexperience.ch och www.swissraft.ch

Kommentarer:

1 Madde:

Åå det låter kul!! Gäller bara att man vågar ge sig ut på sådanna äventyr, jag är nog inte riktigt en av dom. ;) Bra artikel!

2 Magdalena/M925:

Hej Madde! Vänta du bara... äventyrstarmen är en som successivt utvecklas och vill ha näring! :)

Kommentera här: